Gajus®

2022. december 5. hétfő
BETÜMÉRET:

Gyomirtó permetezőszer (EC)

Írja át a repce gyomirtását!

UFI: UDH1-G3P7-UN44-50PV

MSDS, okiratok
Gajus - MSDS
(MSDS, 634 kb) Gajus 6300/371-1/2019.
(Okirat, 2019.02.28, 302 kb)

Hatóanyag Forg. kat. Eng. szám m.v.i. (nap)
400 g/l petoxamid + 8 g/l pikloram I. 6300/371-1/2019. NÉBIH 0

 

Méhveszélyesség nem jelölésköteles
Veszélyesség vízi szervezekre kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség nem jelölésköteles
p.o. LD50 patkányon >2000 mg/ttkg
Kiszerelés 10 l-es műanyag kanna

 

Kultúra Károsító Dózis (l/ha) é.v.i. (nap)
Őszi káposztarepce nagy széltippan és
néhány magról kelő
kétszikű gyomnövény
3,0 előírás szerinti felhasználás
esetén nem szükséges

 

Hatásmód és hatékonyság

A petoxamid tipikus csírázásgátló hatóanyag. Legjellemzőbb hatása, hogy gátolja a fehérje- és nukleinsav-szintézist. Ennek következménye, hogy a hatóanyag a növénybe kerülve megakadályozza a sejtosztódást.

A piklorám egy szintetikus, auxin hatású növekedési hormon, amely szabálytalan és rendellenes növekedést okoz az arra érzékeny növényekben.

A Gajus® gyomirtó szer kijuttatását követően annak mindkét hatóanyaga felszívódik, a petoxamidra fogékony gyomok növekedése órákon belül lelassul, néhány nap elteltével látható tüneteket produkálnak, majd 2-4 héten belül elpusztulnak. A kijuttatáskor még ki nem kelt gyomok csírázását meggátolja. A piklorámra fogékony kétszikű gyomokon hormonhatású elváltozások (a növény szabálytalan és rendellenes növekedése) és nekrózis jelenik meg, növekedésük megáll, majd elpusztulnak.

A petoxamidot elsősorban a gyökerek veszik fel, de a fiatal csíranövények sziklevél alatti szárán keresztül is bejuthat a gyomnövénybe. Hosszú tartamhatásának köszönhetően a repce fejlődésének korai szakaszában a később csírázó egy- és kétszikű gyomnövényeket is kiirtja. A talaj megfelelő nedvességtartalma minden esetben elősegíti a hatóanyag gyors felszívódását a növényekbe. A gyökereken és leveleken keresztül felszívódó piklorám akropetálisan (a csúcs felé) és bazipetálisan is szállítódik, melynek során felhalmozódik a merisztematikus (osztódó) szövetekben.

Felhasználási javaslatok

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Őszi káposztarepce kultúrában a készítményt vetés után, kelés előtt (preemergensen) 3,0 l/ha-os dózisban, jól elmunkált aprómorzsás talajfelszínre kell kijuttatni. A jó szelektivitáshoz jó magágy készítés, egyenletes vetésmélység és valamennyi vetőmag legalább 2 cm-es talajréteggel való takarása szükséges. Nem szabad a készítményt rögös magágyra, vízzel telített talajokon kijuttatni. A kezelés időpontjában vízzel telített talajok, vagy közvetlenül a kezelés után lehulló nagy mennyiségű csapadék a kultúrnövény károsodásához vezethet.
Állománykezelés esetén, a készítményt a kultúrnövény kelése után, 4 leveles fejlettségéig (korai posztemergensen) kell kijuttatni 3,0 l/ha-os dózisban. A magról kelő kétszikű gyomnövények szikleveles-2 leveles korban a legérzékenyebbek.

 


Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!

Kapcsolódó termék


Keresse meg területi képviselőjét!
FMC-Agro Hungary Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: info@fmcagro.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
SZAVAZÁS

Tudja-e Ön, hogy mekkora lehet a repce-fénybogár által okozott kártétel a repcében, ha nem vagy nem hatékony rovarölő szerrel védekezünk ellenük?

0,1-0,3 t/ha

0,4-0,7 t/ha
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.